top of page

Misvatting afvallen:

 

Nu wordt ook even stilgestaan bij misvattingen / verwachtingen met betrekking tot hypnose en afvallen. Het is van belang om ook hieraan aandacht te besteden.

Punten waarover vaak verkeerd wordt gedacht (misvattingen m.b.t. afvallen):

1. Na de sessie hoef ik niets meer te doen. Het afvallen gaat nu vanzelf. De hypnose is de oplossing. Ik hoef niet op mijn voeding te letten.

Dit is niet zo! Er wordt van de cliënt wel degelijk iets verwacht. Namelijk dat hij/zij zijn leefstijl gaat aanpassen.

2. Hypnose is een andere (gemakkelijke) vorm van lijnen.

Lijnen werkt in principe niet! Want als je jouw doel bereikt hebt dan stop je met lijnen en ga je weer “gewoon” eten. En juist dat “gewoon eten” is het probleem.

Het moet dus een leefstijlaanpassing gaan worden waarbij de hypnose gaat helpen.

  1. Dat als het niet werkt, het aan de hypnose en/of de therapeut ligt. 

Dit is wel een lastige.  Natuurlijk kan het ook aan de therapeut liggen dat het niet werkt maar vaak blijkt dat de cliënt en of meerdere onderdelen van gemaakte afspraken niet is nagekomen (het dagelijks afluisteren van de audio, niet meer is gaan bewegen of gewoon is blijven eten wat hij/zij al deed in de veronderstelling dat hypnose z’n werk wel doet).


De suggestie die je mee is geven, dat als jij je houdt aan alle opdrachten en alle gemaakte afspraken bewust en onderbewust dit traject een succes zal zijn.

 2.Soms denken cliënten dat je direct resultaat hebt en dat je na de 4de of 5de behandeling je doel bereikt hebt. Het is een wondermiddel. Of dat als ze niet genoeg afvallen het dus niet werkt.

Als het resultaat na de 1e of 2e behandeling nog niet is wat het zou kunnen zijn dan wil dit nog helemaal niets zeggen. De werking en ervaring is bij iedereen anders, afslanken gaat meestal langzaam! Je lichaam moet eerst ontgiften en gaan wennen aan je nieuwe levensstijl, maar niet getreurd het lichaam heeft meestal één week nodig om zijn reset uit te voeren en vanaf dan ga je +/- 1kg per week afvallen in het begin. 

Feiten over afvallen

  1. Gaan afvallen en alcohol samen?

Nee. Afvallen en alcohol gaan niet samen. Dit komt puur door het feit dat alcohol de (vet)verbranding remt. Tevens bevat alcohol veel loze calorieën. Een gram alcohol levert maar liefst 9 calorieën (1 gram vet telt 7 calorieën).

Stel je gaat een avond stappen en je drinkt tien glazen bier die ieder ca. 100 calorieën bevatten. Op een avond heb je dan al 1000 calorieën ingenomen. Door een avond te stappen zit je gemiddeld dus al op meer dan de helft van het aantal calorieën dat je dagelijks nodig hebt. Tel daar het eten bij op dat je die dag hebt gehad en je hebt al snel teveel calorieën binnen gekregen. 

Als je alcohol hebt gedronken, zal je lichaam eerst de alcohol gaan afbreken voordat het de calorieën kan afbreken. Het lichaam (de lever, milt, nieren, darmen) draaien dus overuren, waardoor er geen tijd meer is voor de verbranding van overige calorieën (en vetten). Ook is het lichaam daarna nog bezig met andere zaken. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van een kater, wat het lichaam veel energie kost. Dit betekent dat het lijf in veel gevallen niet toekomt aan het verbranden van de calorieën die je teveel binnen kreeg door het drinken van alcohol. Het gevolg hiervan is dat je aankomt in gewicht.

Alcoholische dranken leveren naast alcohol ook vocht en koolhydraten. De hoeveelheid koolhydraten per alcoholische drank verschilt sterk. Deze koolhydraten zijn voornamelijk suikers. In bier en wijn zitten ook mineralen en B vitamines. De hoeveelheden zijn echter zo klein dat ze geen effect hebben op de gezondheid.

Alcohol levert vocht, maar werkt ook vochtafdrijvend. Door alcohol neemt de urineproductie in het lichaam toe en om alcohol af te breken en uit te scheiden is meer vocht nodig dan de drank zelf levert. Het is daarom aan te raden om direct na een glas alcohol een glas water te drinken.

    2. Hoeveel moet ik bewegen om 1 kilo af te vallen?

Je moet actief zijn om gewicht te verliezen. Voor het verbranden van 1 kilo lichaamsgewicht moet je ongeveer 7.500 kilocalorieën verbranden.

Volgens de Nederlandse norm voor gezond bewegen zou elke volwassene ten minste
5 dagen van de week gedurende ten minste 30 minuten lichamelijk actief moeten zijn.
Deze norm is opgesteld om het risico te verminderen op chronische ziekten zoals
hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Om af te vallen, is nog meer inspanning nodig dan een half uur: zeker 45 tot 60 minuten per dag.

 

Wanneer je een kantoorbaan hebt waar je met de auto naartoe gaat, is het belangrijk dat je beweegt. Bewegen is niet alleen trainen, voetballen of tennissen, maar ook al je dagelijkse bezigheden. Denk aan alles wat je hart sneller doet kloppen, bijvoorbeeld wandelen of fietsen op een pittig tempo, traplopen en tuinieren.

   3. Vooral wanneer je een druk leven hebt, is ontspanning belangrijk.

Door dagelijkse druk, maakt je lichaam teveel van het hormoon cortisol aan. Dit hormoon zorgt voor een verhoogde vetopslag rondom je buik, het buikvet. Wanneer je een strakkere buik wil, is minder stress dus een must!

Stress verminderen doe je al door dagelijks even te ontspannen, al is het maar 10 minuten. Voel je niet schuldig wanneer je tijd neemt voor een goed boek of je hobby. Je lichaam heeft ontspanning nodig, het is een moment van opladen.

Houd de volgende uitspraak van Thomas Harris (een Amerikaanse schrijver) in je achterhoofd: 'Hét moment om te ontspannen, is wanneer je er geen tijd voor hebt'.

   4. Light-producten houden je stofwisseling voor de gek.

Dit gebeurt er wanneer je light-producten gebruikt:

Ons lichaam raakt ontregeld door kunstmatige zoetstoffen. Je lichaam denkt dat het energie krijgt wanneer je een light-product neemt (zoetigheid betekent namelijk energie), maar dat krijgt het niet. Wanneer je bijvoorbeeld een glas cola light drinkt, krijgen je hersenen wél het signaal dat er zoet aankomt, maar er komen overigens 0 calorieën binnen om af te breken. Het lichaam gaat vervolgens op zoek naar energie, ofwel we worden aangespoord om te gaan eten. Dit is de oorzaak van vaak grote behoefte aan suikers en koolhydraten na het eten van light-producten. 

De enige manier om van je drang naar zoetigheid af te komen is om het gebruik ervan ofwel drastisch ofwel beetje bij beetje te verminderen.

 

Bepaal zelf wat voor jou het beste werkt.

Je smaakpapillen vernieuwen zich, net als andere cellen in je lichaam. Gelukkig gaat dit in je mond snel, ongeveer in twee weken. Wen dus gewoon aan steeds minder zoet en vervang het niet door chemische zoetstoffen.

   5. Vetverlies en spieropbouw

Voor afvallen én het verbranden van vetmassa is een negatieve energiebalans belangrijk. Dit wil zeggen dat je minder calorieën (energie) eet en drinkt dan je nodig hebt.

Wat is het effect van krachttraining?

Een van de effecten van krachttraining is dat je spiermassa toeneemt. Waarom is dat nu positief? Het opbouwen van spiermassa leidt tot het meer verbranden van lichaamsvet. Stel, je bouwt in een periode van 3 maanden, 2 kilogram spiermassa op. Deze 2 kilogram spiermassa vraagt dagelijks tot 200 Kcal aan energie om in stand te blijven.

Die 200 Kcal aan energie komt rechtstreeks uit je vetmassa. 1 Kilogram lichaamsvet levert je voor 7.500 Kcal aan energie op. Dus na (7.500 : 200) = 37,5 dagen heb je, vanwege het in stand houden van 2 kilogram spiermassa, 1 kilogram lichaamsvet verbrand.

Spiermassa kost calorieën. Spiermassa vraagt dus veel energie om in stand gehouden te worden. Dan hebben we het nog niet eens over de training gehad.

 

Tijdens krachttraining verbrand je ook de nodige calorieën, maar het wordt pas echt interessant na de krachttraining.Tijdens een krachttraining kun je wel 450 Kcal verbranden in een uur. Dit is veel minder dan een uur cardio training of een uur wielrennen. Tijdens dat soort trainingen kun je wel 600 tot 800 Kcal verbranden. Dat is dus veel meer. Maar dat is nog niet alles. Na een krachttraining treedt het zogenaamde kick back effect op.

 

Je energieverbruik blijft na een uur krachttraining tot wel 30 uur verhoogd. Tijdens die 30 uur, verbruiken je spieren meer calorieën, dan dat je had verbruikt om te herstellen van een cardio training. Krachttraining verhoogt het metabolisme. Een ander voordeel van spiermassa is dat de snelheid van het metabolisme verhoogt.Je metabolisme is het proces van voeding omzetten in energie.

 

Dit hele proces vraagt ook energie. Wanneer je dit proces dus opvoert, kost het je lichaam dus meer energie, lees calorieën, om je voeding om te zetten in energie. Dit heeft als voordeel dat een steeds kleiner deel van je voeding, opgeslagen zal worden als lichaamsvet. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten; tijdens krachttraining verbrand je calorieën, na een training verbrand je extra calorieën, het in stand houden van spiermassa kost extra calorieën en je metabolisme stijgt, wat ook weer extra calorieën kost.

  Commitments.

Deze commitmens zijn bij je geprogrammeerd:

  • Ik eet bewust meerdere malen kleinere hoeveelheden per dag;

  • Ik eet langzaam en bewust;

  • Ik stop met eten zodra ik voldaan ben;

  • Ik drink voldoende water; 

  • Ik eet gevarieerd en gezond / Ik eet voldoende groente en fruit; 

  • Ik luister minstens één keer per dag naar de audio;

  • Ik doe aan lichaamsbeweging.

Ik wens je veel succes met je nieuwe en gezonde levensstijl!

bottom of page